Impresszum

Tünetek Gyógyszerek Publikációk Elérhetőség
   A vallás és a tradicionális értékrend is fontos az adott ország esetében, így például az öngyilkosság jóval ritkább ott, ahol tiltják az alkoholfogyasztást. A mediterrán országokban általában kevesebb ember választja a meghívott halált, különösen azokon a helyeken, ahol nagy arányban vannak jelen gyakorló katolikusok. Általában igaz, hogy a vallást tekintve a katolikusok és a mohamedánok sokkal kisebb valószínűséggel követnek el öngyilkosságot, mint a protestánsok. A házasembereknél szintén ritkábban fordul elő öngyilkosság, mint az egyedül élőknél. Nem tisztázott a társadalmi osztály öngyilkossági gyakoriságra gyakorolt hatása, de egyes tanulmányok rámutattak arra, hogy a legmagasabb és a legalacsonyabb társadalmi rétegekben magasabb ez az arány.

   Az öngyilkosság mindezek mellett családi halmozódást is mutat, amiben részben a tanult magatartásmódnak, részben pedig az öröklött tényezőknek van komoly szerepe. Az agyi ingerületátvivő anyagok (főleg a lecsökkent szerotoninkoncentráció) szerepét erősíti az a tény, miszerint az öngyilkosság következtében meghaltak agyában magasabb koncentrációban található meg a szerotonin egy bizonyos bomlásterméke.

   A "csak" öngyilkossági kísérlet nem jelenti a szándék komolytalanságát, és az sem igaz, hogy aki beszél az öngyilkosságról, az úgysem teszi meg, hiszen a befejezett öngyilkosságot elkövetők között a kórelőzményben gyakran szerepel korábbi öngyilkossági kísérlet. Ennek ellenére egymástól jól elkülöníthető a két magatartásmód, vagyis aki valóban eltökélt, az magányosan hajtja végre tettét, megelőzve ezzel a "rajtakapást", drasztikusabb módszert választ, előre megfontoltan készül rá, míg a másik csoport (inkább nők) hirtelen ötlettől vezérelve (például szerelmi bánat miatt) kísérlik meg az öngyilkosságot, és általában csekély hatásfokú módszert (kis mennyiségű gyógyszert bevétele) választanak, majd azonnal segítséget kérnek.

< vissza

2/5

tovább>