Impresszum

Tünetek Gyógyszerek Publikációk Elérhetőség
   A függőség pszichés és testi összetevőkből áll: pszichés függőség alatt értjük a vágyat és a sóvárgást, testi függőség alatt pedig a toleranciát (egyre nagyobb adag kell ugyanannak a hatásnak az eléréséhez) és a dependenciát (elhagyáskor a szervezet megvonásos tünetekkel reagál).

   Kábítószer-függőség esetén komoly zavarok jelennek meg a munkavégzés és a társkapcsolatok területén is. Minden korcsoport érintett - főleg a serdülők és a fiatal felnőttek - a kábítószer-használók személyiségszerkezetével kapcsolatban viszont a mai napig sok az ellentmondás. Abban mindenki egyetért, hogy van genetikai hajlam, hiszen a szerfüggőktől elválasztott és ezt követően "tiszta" szülőkhöz adoptált gyermeknél később is magasabb a drogproblémák száma. A kábítószer-használók körében magasabb a személyiségzavarok előfordulási gyakorisága is: a legtöbb esetben határeseti (borderline) és antiszociális személyiségzavar van jelen. A nárcisztikus személyiségzavar érdekes módon inkább a kokainhasználók körében gyakoribb. Összességében elmondható, hogy bizonyos jellemvonások, mint például az ellenséges beállítódás, az alacsony frusztrációs tolerancia és az önértékelési problémák gyakoribbak a kábítószer-használók körében, mint az átlag populációban.

A kábítószerek csoportosítása
   A kábítószereket csoportosíthatjuk az idegrendszerre gyakorolt hatásuk alapján: eszerint vannak a központi idegrendszert aktiváló, "gyorsító" hatású drogok (kokain és az amfetaminok, illetve a nikotin), vannak hallucinogének (LSD, meszkalin, PCP stb.) és vannak depresszívumok (a központi idegrendszer működését gátlóak, "elernyesztőek") mint például az opioidok (heroin, morfin). A gyakorlatban ez úgy jelenik meg, hogy a stimulánsok pupillatágulatot, a depresszívumok pedig pupillaszűkületet okoznak.
< vissza

2/6

tovább>