Impresszum

Tünetek Gyógyszerek Publikációk Elérhetőség

A kábítószer-használat egészségügyi hatásai


  Minden ember vágyik a boldogság, a teljesség érzésére, amit sokan mesterséges úton próbálnak elérni a különféle kábítószerek fogyasztásának segítségével: az ENSZ eddigi felmérései szerint Magyarországon ugyan stagnált a drogfogyasztók száma az elmúlt tíz évben, világszinten azonban tovább nőtt ez a szám. Cikkünkben pszichiáter szakértőnk segítségével foglaljuk össze a kábítószerek fajtáit, ezek jellemzőit, a szerhasználattal és a függőséggel kapcsolatos tüneteket, valamint a kezelés és a megelőzés lehetséges módjait.

Szerhasználat és szerfüggőség
   Kábítószerek alatt olyan kémiai anyagokat értünk, amely megváltoztatják a központi idegrendszer működését, emellett jellemző rájuk, hogy a természetes örömforrásokat, megerősítéseket (szerelem, szexualitás, barátság, sport stb.) nagyon jól és gyorsan képesek helyettesíteni. Jogilag éles a határ a legális és az illegális drogok között, és bár az illegális drogfogyasztás a legtöbb országban bűncselekménynek számít (a legliberálisabb ezen a téren Hollandia), a jog bizonyos esetekben lehetőséget biztosít arra, hogy "elterelje" a használót a gyógykezelés irányába. Fontos megemlíteni, hogy bár bizonyos szerek (pl. alkohol, ragasztók, oldószerek, gázok, altatók) másoknál jóval könnyebben hozzáférhetőek, ettől még hasonlóan veszélyesek lehetnek a jogi értelemben vett kábítószerekhez.
A gyakorlatban elkülönítjük a szerhasználat és a szerfüggőség fogalmát: a használat önmagában még nem jelent függőséget, csak egy kóros viselkedésformát, a függőséget ezzel szemben a kényszeres használat és vágy jellemzi a szerhasználat ismert és súlyos szövődményei ellenére.

< vissza

1/6

tovább>