Dr. Nagy Szilvia pszichiáter szakorvos, pszichoterapeuta
 

Impresszum

Tünetek Gyógyszerek Publikációk Elérhetőség
   Ezek az esetek többnyire a pszichiátriai osztályra történő felvételt tesznek szükségessé, többnyire az éjszaki órákban; a páciens ilyenkor általában zavart, izgatott vagy támadó, és veszélyt jelenthet magára vagy környezetére nézve. Előfordulhat még hirtelen támadt memóriazavar, patológiás ittasság (az alkohol hatására a normál ittasságon túlmutató zavart viselkedés), vagy mániás állapot is, illetve éppen ellenkezőleg, negativizmus, amikor a páciens nem beszél, nem mozog, nem táplálkozik. Ezek közvetlenül az életet veszélyeztető állapotok, amelyek azonnali beavatkozást igényelnek.

   Az alkalmazkodási zavarok kialakulása szempontjából a statisztikai adatok szerint a középiskolás korúak és az egyedül élő, fiatal nők a legveszélyeztetettebbek. Az alkalmazkodási zavarok bármely életkorban felléphetnek, de a leggyakrabban mégis a húszas életévek közepén jelentkeznek: gyermekeknél többnyire iskolai problémák vagy a szülők válása, felnőttek esetében pedig inkább párkapcsolati vagy házassági viszály, ritkábban költözés vagy jogi problémák állnak a háttérben. A krízishelyzetek érintettjei között egyenlő számban találunk férfiakat és nőket is, de a gyakoriság magasabb az egyedülállóak és az alacsonyabb szociális státuszúak körében.

   Az alkalmazkodási zavarok esetében a pszichológiai magyarázatok eleve feltételeznek egy esékenységet az arra hajlamos személyeknél, de fontos megjegyezni, hogy bizonyos élethelyzetek (katasztrófák, gyászfolyamat) mindenkinél állapotromlást idézhetnek elő. Egy sokat idézett hasonlat szerint nagy terhelésre bárki csontja eltörhető, de a törékenyebb alkatúaknál ez hamarabb bekövetkezik.
< vissza

2/4

tovább>