Dr. Nagy Szilvia pszichiáter szakorvos, pszichoterapeuta
 

Impresszum

Tünetek Gyógyszerek Publikációk Elérhetőség
Kiknél fordul elő az alkoholfüggőség?

   A férfiak körében háromszor gyakoribb ez a probléma, de szaporodik a nők és az egyre fiatalabb korosztály jelenléte is. Nőkön a testi szövődmények hamarabb alakulnak ki, mivel náluk a máj hamarabb bontja le a szert. Hazánkban az alkoholizmus sajnos népbetegség: körülbelül egymillióra tehető a betegek száma, az egy főre eső alkoholfogyasztás pedig 10,6 liter tiszta alkoholnak felel meg évente.

   Az alkoholizmus kialakulásában főként genetikai, neurobiológiai, személyiségbeli és szociokulturális tényezőknek tulajdonítanak szerepet. A neurobiológiai tényezők közül a legjelentősebb szerepe az ún. "agyi jutalmazó rendszernek" van, de ez egyelőre további kutatások tárgyát képezi (egészséges embereknél az agy jutalmazóközpontjában kellemes élmények hatására dopamin és más idegi ingerületátvivő-anyagok, például glutamát szabadulnak fel; ezeknek az anyagoknak a hiánya esetén negatív érzelmi állapotok keletkezhetnek).

   A különféle genetikai vizsgálatok szerint az alkoholisták első fokú rokonai között hétszeres az előfordulás esélye; az alkoholista apától elválasztott gyermek megbetegedési esélye a későbbiekben azonos az otthon nevelkedőkével. A személyiségbeli hajlamosító tényezők között szerepel a hiperaktivitás, ez erőteljes emocionalitás, a gyengén fejlett problémamegoldó képességek és az alacsony frusztrációs tolerancia. A szociokulturális tényezők között a családi háttérnek és az adott közösség alkoholfogyasztási szokásainak van a legjelentősebb szerepe.

< vissza

2/5

tovább>